Jak uprawiać warzywa i owoce, zaczynając od wyboru ziemi, poprzez nasiona, pielęgnację i uprawę w mieście? Jak je przetwarzać, przechowywać i odpowiednio traktować w kuchni? Co to znaczy jeść sezonowo, używać warzyw jako domowych kosmetyków i lekarstw? Jak wykorzystywać rosnące dookoła chwasty i dzikie rośliny? Czego potrzebują nasiona do wykiełkowania oraz jak należy umieszczać je w ziemi? Na te pytania odpowiemy w trakcie debaty. Poznamy też problemy płynące z genetycznej modyfikacji nasion oraz dowiemy się, jakim istotnym zagrożeniom podlegają rośliny jadalne w Polsce. W ciągu niespełna wieku rolnictwa przemysłowego pieczołowicie budowana od tysiącleci obfitość nasion i roślin drastycznie spada, a wiele z nich zagrożonych jest wyginięciem. Dawniej w Polsce korzystaliśmy z ponad dziewięciu tysięcy roślin. Dziś z dziesiątek odmian jednego warzywa, jemy zaledwie kilka. Jaki ma to wpływ na nasze zdrowie?
Dzięki wsparciu Banku Nasion tuż po spotkaniu nasiona dawnych odmian dyń i innych warzyw będzie można zabrać ze sobą i posadzić na działce czy na balkonie, osobiście przyczyniając się do wzbogacenia bioróżnorodności w Polsce. Na miejscu dostępna będzie również premierowa książka Sebastiana Kulisa „Roślinne Porady warzywa”, w której przeczytamy o niemarnowaniu żywności, sezonowości i czerpaniu maksimum z liści, kwiatów i kory.
W debacie udział wezmą:
Sebastian Kulis – autor portalu „Roślinne porady”
Marcina Gerwina – autora książki „Żywność przyjazna dla klimatu”
Zofia Weiss – prowadzi, wraz z mężem, gospodarstwo ekologiczne Przytoki
Sobota, 20 maja, 17:00 | Gdyńskie Centrum Filmowe: sala Warszawa | Debata: „Bioróżnorodność w Polsce” po filmie „Ziarno: nieznana historia”